ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011 5η Ανακοίνωση της ανοιχτής ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ αναρχικών/αντιεξουσιαστών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011 5η Ανακοίνωση της ανοιχτής ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ αναρχικών/αντιεξουσιαστών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,σε σχέση με: τα γεγονότα που ακολούθησαν την εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της καταστολής και τους αποδέκτες της, και το ρόλο των ΜΜΕ

Χρονικό

Τετάρτη 16/02

Πρωί:Δεκάδες μπάτσοι όλων των ειδών (ένστολοι και μη) μαζί με τον εισαγγελέα Ηρακλείου πραγματοποιούν επιχείρηση εκκένωσης στο κτήριο της κατάληψης ΠΙΚΠΑ, χωρίς να βρουν κάποιον μέσα. Κατά τη διάρκεια της εισβολής τους, πήραν σχεδόν ότι βρήκαν μέσα (βιβλία, εργαλεία, κλπ), ξήλωσαν τα πατζούρια και τα παράθυρα, και στη συνέχεια οι πόρτες κτίστηκαν με τσιμεντόλιθους, ενώ λίγο αργότερα η αντιτρομοκρατική παίρνει τους υπολογιστές που υπήρχαν στο κτήριο. Επίσης, έκοψαν την παροχή νερού στο γειτονικό πάρκο. Τρεις αλληλέγγυοι που φτάνουν στο σημείο για να δουν τι συμβαίνει συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στη ΓΑΔΗ. Οι δυο αφήνονται χωρίς κατηγορίες, ενώ στον τρίτο απαγγέλλονται κατηγορίες για την κατάληψη του κτηρίου με στοιχεία που στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας. Ο σύντροφος εκτός των πλημμεληματικών κατηγοριών για την κατάληψη (πιθανόν και άλλων, δεδομένου του ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η δικογραφία), αντιμετωπίζει και δικαστήριο όπου η ΔΕΗ αξιώνει το ποσό των 10.500 ευρώ για κλοπή ρεύματος και κατηγορίες για δήθεν φθορές στο κτήριο. Το σίγουρο είναι ότι αν κάποιοι έκαναν φθορές στο κτήριο, αυτοί είναι οι μπάτσοι, στην προσπάθεια να καταστήσουν το κτήριο μη-λειτουργικό. Όσον αφορά το ρεύμα, το οποίο το θεωρούμε κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα της κάθε ΔΕΗ, έχουμε να πούμε ότι στα 6 χρόνια που το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο, είχε κανονικά ρεύμα και οι λογαριασμοί από τη ΔΥΠΕ έμεναν απλήρωτοι. Η ΔΕΗ αποφάσισε και έκοψε την παροχή, μόνο όταν το κτήριο καταλήφθηκε.

Το ίδιο πρωί και λίγη ώρα μετά την εκκένωση περίπου 20 άτομα κινήθηκαν προς το κτήριο για να δουν τι συνέβη. Ακολούθησαν διαπληκτισμοί και σπρωξίματα με τους μπάτσους, ενώ αμέσως μετά, περίπου 70 σύντροφοι κατέλαβαν τη Δ.Υ.Π.Ε. Κρήτης (παράρτημα του υπουργείου υγείας). Κατά τη διάρκεια της και στο δρόμο έξω από αυτήν έγιναν κάποιες ακόμα μικροσυμπλοκές με ασφαλίτες και ΜΑΤ. Το μεσημέρι και μετά την απελευθέρωση και του τρίτου συντρόφου, η κατάληψη έληξε.

Απόγευμα: Από τις 7 και μετά πραγματοποιείται συγκέντρωση 100 ατόμων η οποία και καταλήγει σε πορεία προς το ΠΙΚΠΑ. Από τη στιγμή που η πορεία φτάνει κοντά στην κατάληψη και μέχρι την οπισθοχώρηση των διαδηλωτών στα λιοντάρια, λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ, με τελικό απολογισμό τέσσερις συλλήψεις στο σωρό, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία συνοδεύτηκε από τον «απαραίτητο» ξυλοδαρμό από τους ένστολους γορίλες του Παπουτσή. Στους δυο από τους συλληφθέντες αποδίδονται βαρύτατες κατασκευασμένες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά μπάτσων, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες) και από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουν έντονα το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Εκτός αυτών, και οι 4 κατηγορούνται (πάλι με μοναδικούς μάρτυρες ματατζήδες) με διάφορα «βαριά» πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση, οπλοχρησία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, επικίνδυνη σωματική βλάβη).

Πέμπτη 17/02

Πρωί: Συγκέντρωση αλληλεγγύης περίπου 100 ατόμων στους συλληφθέντες έξω από τα δικαστήρια. Στην πόλη από το πρωί επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας με δεκάδες μπάτσους και ασφαλίτες να έχουν περικυκλώσει τα δικαστήρια. Οι συλληφθέντες παίρνουν προθεσμία μια μέρα, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους οι μπάτσοι επιτίθενται εντελώς απρόκλητα στον κόσμο με χημικά και ξύλο, δέχονται ωστόσο την απαραίτητη απάντηση και μετά από κάποιες ακόμα μικροσυμπλοκές το σκηνικό τελειώνει εκεί.

Απόγευμα: Κατάληψη-παρέμβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΡΗΤΗ TV και TV CRETA από συντρόφους την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, όπου διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης στους τέσσερις συλληφθέντες και στον σύντροφο που διώκεται για την κατάληψη ΠΙΚΠΑ και έγινε κάλεσμα για την παγκρήτια πορεία της Παρασκευής.

Παρασκευή 18/02

Πρωί: Νωρίς το πρωί πραγματοποιείται κατάληψη στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου από 50 περίπου συντρόφους, η οποία θα λήξει με πορεία προς τα δικαστήρια. Εκεί, από νωρίς μαζεύεται κόσμος, εν όψει της απόφασης για την προφυλάκιση ή όχι των δύο συλληφθέντων. Οι μπάτσοι και οι ασφαλίτες έχουν κατακλείσει το κέντρο, ενώ είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο περικύκλωσης των αλληλέγγυων σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε, αφού διμοιρίες υπάρχουν όχι μόνο μπροστά από τα δικαστήρια αλλά και πίσω από τους συγκεντρωμένους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων, μερίδα των μπάτσων (είτε ΜΑΤ, είτε ΔΙΑΣ, είτε ασφαλιτών) είναι κουκουλωμένοι. Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης, ο εισαγγελέας απαιτεί διάλυση της συγκέντρωσης, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βγάλει απόφαση εντός της ημέρας. Εν τέλει και αφότου η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στα λιοντάρια, μετά από τη διαφωνία εισαγγελέα (που πρότεινε προφυλάκιση) και ανακριτή (που πρότεινε περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία στους μπάτσους δυο φορές το μήνα και εγγυήσεις 20.000 ευρώ στον καθένα), όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τουλάχιστον προσωρινά ελεύθεροι. Στις δύο συλληφθείσες με πλημμελήματα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και 3.000 ευρώ εγγύηση στην καθεμία, ενώ τελικά, στις 24/02 το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του ανακριτή για τους κατηγορούμενους με κακουργήματα.

Απόγευμα: Πραγματοποιείται παγκρήτια πορεία από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές και αλληλέγγυους (φοιτητικοί σύλλογοι, αριστεροί, κ.α.) στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στην καταστολή, σαν απάντηση στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εισόδους της πόλης γίνονται έλεγχοι και προσάγονται σύντροφοι που έρχονται από άλλες πόλεις της Κρήτης. Το κλίμα, ο παλμός και ο όγκος της πορείας είναι εντυπωσιακός. Η πορεία, η οποία κατέληξε στην Κατάληψη Ευαγγελισμού, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καλέσει αναρχικοί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με την Ποιοτική και Ποσοτική Αναβάθμιση της Καταστολής

και τους Αποδέκτες της

Την ίδια στιγμή που το σύστημα παίρνει πίσω κοινωνικά κεκτημένα και κατακτήσεις του παρελθόντος και στέλνει σταδιακά στην εξαθλίωση ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, πετάει ένα-ένα και τα δημοκρατικά του φτιασίδια, κινούμενο προς τον ολοκληρωτισμό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στάχτη στα μάτια από τις υποσχέσεις για καταναλωτική «ευμάρεια» και κοινωνική ανέλιξη τελείωσε. Η συναίνεση στις κρατικές αποφάσεις αποσπάται πια μόνο με τη βία συνεπικουρούμενη από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Αποφάσεις που παρουσιάζονται ως μονόδρομος και κάθε φωνή ή πράξη αμφισβήτησης και αντίστασης πρέπει να απομονωθεί, να δυσφημιστεί και να παταχθεί. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν κάθε απεργία κηρύσσεται παράνομη και οι απεργοί απειλούνται με επιστράτευση και φυλάκιση αν δεν υπακούσουν. Επιπλέον, τα όρια ακόμα και της δικιάς τους αστικής νομιμότητας στενεύουν, όπως π.χ. με την ποινικοποίηση του κόσμου που αρνείται να πληρώσει διόδια και εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το καθεστώς τα παίζει όλα για όλα, προσπαθώντας να προλάβει τις κοινωνικές αναταραχές και να τις καταστείλει εν τη γενέσει τους. Γι αυτό αναβαθμίζει ποσοτικά και ποιοτικά το κατασταλτικό του οπλοστάσιο. Μερικά δείγματα αυτού είναι οι νέοι πιο απολυταρχικοί νόμοι και τρομονόμοι, ο πολλαπλασιασμός του αριθμού και της βιαιότητας των αστυνομικών δυνάμεων και οι ασκήσεις καταστολής πλήθους από στρατιωτικές μονάδες.

Ο νούμερο ένα αποδέκτης αυτής της αναβάθμισης είναι τα πιο ακηδεμόνευτα και ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας και φτάνει σε οποιοδήποτε επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι, ή μπορεί να το κάνει λόγω της κοινωνικής-ταξικής του θέσης. Η εκστρατεία στοχοποίησης και καταστολής του αναρχικού χώρου με διώξεις και προφυλακίσεις αγωνιστών κινείται σε αυτή τη λογική. Ξεκινώντας χρονικά από το σπίτι στο Χαλάνδρι που βαπτίστηκε «γιάφκα» και διώκτηκαν και προφυλακίστηκαν σύντροφοι με μοναδικά στοιχεία δαχτυλικά αποτυπώματα σε βιβλία, κηροπήγια και καπάκια τουαλέτας, και φτάνοντας στις προφυλακίσεις ανθρώπων για τους οποίους δεν κατονομάζεται καν «τρομοκρατική» ομάδα που να της αποδίδονται συγκεκριμένες ενέργειες. Έχουν ανοίξει το δρόμο στο να «δένουν» συντρόφους σε μια κόλλα χαρτί, χωρίς καν να τηρούν τα προσχήματα, ποινικοποιώντας συντροφικές-φιλικές σχέσεις και πολιτικά φρονήματα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση του Χρήστου Πολίτη, ο οποίος έχει προφυλακιστεί επειδή η μηχανή του εθεάθη να κινείται μερικά τετράγωνα μακρύτερα από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κρυμμένος οπλισμός. Επίσης, όπως κυνικά αναγράφεται στη δικαστική απόφαση, η Φαίη Μέγιερ προφυλακίστηκε γιατί: Πρώτον, ήπιε ένα ποτό με κάποιο γνωστό της που κατηγορείται για άγνωστη οργάνωση. 2) Είναι αναρχική και διαβάζει δημοσιευμένα ανατρεπτικά έντυπα, 3) αναφέρει τους φυλακισμένους αναρχικούς ως πολιτικούς κρατούμενους.

Κάποια Σχόλια για την Εκκένωση του ΠΙΚΠΑ & ότι Επακολούθησε

Η εκκένωση της κατάληψης του ΠΙΚΠΑ είναι η έκφραση της προαναφερόμενης κεντρικής κατασταλτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί οι καταλήψεις και τα πολιτικά στέκια αποτελούν απειλή για το καθεστώς. Είναι ορμητήρια κοινωνικού αγώνα που δρουν αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα ενάντια στον εξουσιαστικό συρφετό και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Προτάσσουν την πολιτική δράση ενάντια στην υποταγή, και τη συλλογικότητα ενάντια στην εξατομίκευση και την ιδιώτευση.

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες η κατάληψη ΠΙΚΠΑ δεν είχε την ίδια ζωντάνια με παλιότερα, πράγμα που την κατέστησε σχετικά εύκολο στόχο στις ορέξεις των τοπικών αρχόντων. Όμως, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε επέμβαση εκκένωσης είναι μια πράξη πολέμου από πλευράς του καθεστώτος που δεν πρέπει να μένει αναπάντητη, ούτε πρόκειται να αναχαιτίσει τη δράση μας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πορεία ενάντια στην καταστολή του ΠΙΚΠΑ το βράδυ της 16ης Φλεβάρη, στη οποία συνελήφθησαν 4 άτομα στο σωρό και τους απαγγέλθηκαν ανυπόστατες κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέσα από τις αντιφατικές καταθέσεις των μπάτσων. Μάλιστα, είχαν το θράσος να ασκήσουν μέχρι και μηνύσεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας (!).

Οι παράλογες και εξοργιστικές κατηγορίες, το αρχικό ενδεχόμενο προφυλάκισης και οι εξοντωτικοί περιοριστικοί όροι δείχνουν την αγωνιώδη προσπάθεια των διωκτικών αρχών να καταστείλουν παραδειγματικά τον «εσωτερικό εχθρό». Άλλωστε, η χρονική συγκυρία που επέλεξε η εξουσία να εκκενώσει την κατάληψη δεν είναι τυχαία, μία εβδομάδα πριν από την πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Όμως, για μας η αλληλεγγύη στους συλληφθέντες περνά μέσα από την καθημερινή μας συλλογική δράση στους δρόμους, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Λίγο (ακόμα) Μελάνι για το ρόλο των ΜΜΕ

Ο χαρακτηρισμός που δίδεται στα ΜΜΕ σήμερα ως τέταρτη εξουσία είναι απόλυτα εύστοχος. Πρόκειται για ένα καλοστημένο κύκλωμα καθωσπρεπισμού και σοβαροφάνειας, το οποίο προωθεί και αναπαράγει το λόγο και τα συμφέροντα των εξουσιαστών. Μέσα από την προπαγάνδα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, στοχοποιώντας ανθρώπους, ιδέες και κοινωνικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή που το σύστημα δείχνει το αληθινό του πρόσωπο, που οι θεσμοί και οι αξίες τις οποίες προτάσσει τίθενται υπό αμφισβήτηση και ενώ άνθρωποι καθημερινά αντιδρούν διεκδικώντας θεμελιώδη δικαιώματα, τα ΜΜΕ εκτελούν το ρόλο τους ως φερέφωνα της εξουσίας. Αποπροσανατολίζουν, τροφοδοτούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό (μέσα από τα ιδεολογήματα της τάξης, ασφάλειας και εθνικής καθαρότητας) και συκοφαντούν κοινωνικούς αγώνες και αντιστάσεις.

Στο όνομα της τηλεθέασης και προς όφελος της άρχουσας τάξης, δημοσιοποιούν προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες αγωνιστών, εισβάλλουν στα σπίτια και τις ζωές όσων «απειλούν την εθνική τάξη και ασφάλεια», προτάσσοντας τη ρουφιανιά ως μέσο κοινωνικής αποδοχής και «εθνικής σωτηρίας».

Τα τοπικά καθεστωτικά μέσα δεν παρέκκλιναν καθόλου από τη συνήθη τακτική τους, καλύπτοντας τα γεγονότα στη λογική του θεάματος και προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν σχεδόν αμέσως στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης ΠΙΚΠΑ, προκαλούσαν φραστικά τους αλληλέγγυους, και με κατεβασμένες αλλά αναμμένες τις κάμερες, προσπαθούσαν να τραβήξουν πλάνα στα μουλωχτά. Είχαν το θράσος να έρθουν και στην κατάληψη της ΔΥΠΕ λίγο αργότερα, πάλι για να προκαλέσουν ένταση και να τραβήξουν σχετικά πλάνα, αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Επίσης, στο πλαίσιο του τηλεκανιβαλισμού δε δίστασαν να προβάλουν εικόνες με το πρόσωπο μιας από τις συλληφθείσες την ώρα που ήταν μέσα στα δικαστήρια.

Αντιστεκόμαστε στη μονομερή και ψευδή παρουσίαση της πραγματικότητας μέσα από τη σκοπιά του συμφέροντος των εξουσιαστών. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στο συμβατικό και κατασταλτικό παιχνιδάκι των ΜΜΕξημέρωσης και να συναινέσουμε στην παραποίηση των γεγονότων. Υπερασπιζόμαστε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, το συμφέρον όσων αντιτάσσονται στα βρώμικα παιχνίδια της εξουσίας και αποφασίζουμε να ακουστεί η φωνή μας απαξιώνοντας αυτό το θεσμό. Καταλαμβάνουμε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, δημιουργούμε τα δικά μας μέσα αντιπληροφόρησης, μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης, συνδιαμόρφωσης και αυτοδιαχείρισης, χωρίς «ειδικούς» και «καλοθελητές» να διαμεσολαβούν το λόγο μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!

Η εξουσία σίγουρα πήρε στην κατοχή της ένα κτίριο αλλά όπως πάντα δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω. Αν ήθελε δηλαδή να φοβηθούμε μπροστά στο «αδιαμφισβήτητο» δέος της, τότε έκανε μια τρύπα στο νερό, γιατί αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της. Αν αυτό που ήθελε ήταν να τρομάξουμε και να αδειάσουμε τις καταλήψεις στο πρόσταγμα της, είναι γελασμένη γιατί εμείς από αυτή τη δοκιμασία βγήκαμε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι για το δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει. Αν προσπαθούν οι άρχοντες και τα λοιπά τσιράκια τους να μας στοιβάξουν σε σπίτια κλουβιά, αποχαυνωμένους μπροστά στην TV και βυθισμένους στον καναπέ μας, τους υπενθυμίζουμε πως οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια αλλά άνθρωποι που αυτοοργανώνονται και χτίζουν σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Αυτό το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό όχι μόνο δεν μας καταστέλλει αλλά μας εξοργίζει. Είμαστε εδώ, δεν μπορείτε να μας εξαφανίσετε και θα υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και οποιαδήποτε κατάληψη όπου και όποτε χρειαστεί. Αν το κράτος αποφασίσει μια μέρα πως οι καταλήψεις δεν πρέπει να υπάρχουν, αυτό που θα βρει μπροστά της είναι η έμπρακτη αντίσταση των «από κάτω», αυτή που κάνει την ιστορία να προχωράει.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ