Πέρασμα : Κείμενο αλληλεγγύης στη καταληψη Πικπα

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου αστυνομικές δυνάμεις προβαίνουν στην εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο. Σύντομα και στα πλαίσια της επιχείρησης  αρχίζουν οι «εργασίες» στο χώρο με την αφαίρεση των παραθύρων, των πορτών, την απομάκρυνση των αντικειμένων και των υποδομών των συντρόφων από το εσωτερικό της κατάληψης. Στο χώρο φτάνουν οι πρώτοι σύντροφοι οι οποίοι αρχικά προσάγονται ενώ αργότερα η μία εκ των τριών προσαγωγών μετατρέπεται σε σύλληψη με τις κατηγορίες της κλοπής ρεύματος και της φθοράς σε ιδιοκτησία του υπουργείου υγείας. Επειτα, περίπου 70 άτομα προχωρούν σε κατάληψη στο παράρτημα του υπουργείου υγείας, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι σύντροφοι και αποχωρούν με την είδηση της απελευθέρωσής τους.

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιείται πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου από περίπου 100 άτομα και γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί το κτήριο του ΠΙΚΠΑ, στο οποίο παρέμεναν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Λίγα μέτρα πιο μακριά γίνεται σύγκρουση με τους μπάτσους, ακολουθεί κυνηγητό και συλλαμβάνονται με αρκετό ξύλο 4 άτομα. Δυο μέρες αργότερα, Παρασκευή 18/2, θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτια πορεία με συμμετοχή 400 ατόμων που θα διαδηλώσουν δυναμικά την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη. Το πρωί της Τρίτης οι 4 συλληφθέντες της πορείας περνούν από εισαγγελέα, ο οποίος αρχικά αποδίδει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στους δύο και πλημμεληματικού στους άλλους δύο. Την ίδια στιγμή σύντροφοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια δέχονται νέα επίθεση με γκλοπ και χημικά από τα παρατεταγμένα ΜΑΤ.

Στην εποχή της συστημικής κρίσης κράτος και κεφάλαιο επιχειρούν ένα συνολικό και βίαιο μετασχηματισμό των κοινωνικών σχέσεων. Από την πλευρά τους αυτή είναι η εποχή όπου οποιαδήποτε κοινωνική αντίσταση πρέπει να καμφθεί μέσω της καταστολής ενώ παράλληλα πρέπει να καλλιεργηθεί η γενικευμένη υποταγή ή ο κανιβαλισμός μεταξύ των διαφόρων καταπιεσμένων κοινωνικών κομματιών. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες οι καταλήψεις αποτελούν χώρους-πεδία σύνθεσης και ζυμώσεων αντιλήψεων και πρακτικών, επιθετικών στην κυριαρχία, σημεία αναφοράς ριζοσπαστικών κομματιών της κοινωνίας αλλά και ζωντανά παραδείγματα μιας άλλης διαχείρισης της καθημερινότητας. Μακριά από τον κόσμο του εμπορεύματος, της διαμεσολάβησης, της εκπροσώπησης και της εκμετάλλευσης, επανακτώντας το χαμένο μας χρόνο, συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ικανοί να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Δίπλα σε αυτούς που έχουν δει τι σημαίνει σε αυτόν τον κόσμο να είσαι καταπιεσμένος, δίπλα σε αυτούς που δεν ξεχνούν τη βαρβαρότητα στα σχολεία, στην εργασία, στους πολέμους, στην πείνα, στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία, στις φυλακές. Δίπλα σε όλους αυτούς που περιμένουν και ετοιμάζονται για αυτό το τελευταίο χτύπημα στο κουφάρι του καπιταλισμού, δίπλα και μαζί με όσους θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς εξουσία οικονομική, κοινωνική ή πολιτική δομώντας ένα νέο κόσμο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Από το κατειλημμένο μαραγκοπούλειο, μια κατάληψη που αριθμεί μόλις 4 μήνες και ήδη μια εκκένωση, την αμέριστη συντροφικότητα και αλληλεγγύη μας στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

10, 100, 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης, Πέρασμα
από το κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο, Γούναρη 102

perasma.espiv.net/