Το Γκουαντανάμο της Ελληνικής “Δημοκρατίας” |Πορεία 5/4/14 -ώρα:13:00 -πλ.Αγ.Νικολάου Νέα Αλικαρνασσός

SOLIDARITY HERAKLIO CRETEΤο Γκουαντανάμο της Ελληνικής “Δημοκρατίας”

Στις 30 Μάρτη, η κυβέρνηση του Ελληνικού Κράτους κατέθεσε και ψήφισε ανάμεσα στο νέο μνημόνιο-ταφόπλακα για τον λαό, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) και μία σειρά διατάξεων που αφορούν συγκεκριμένους κρατούμενους, όπως είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν δικαστεί με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου και όσοι κατηγορούνται για το οργανωμένο έγκλημα.

Ο νόμος εισάγει τροποποιήσεις στο σωφρονιστικό κώδικα με τις οποίες ανατρέπει όλη τη λογική του κώδικα, όπως είναι σήμερα. Για παράδειγμα, σήμερα απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση των κρατουμένων, κάτι που καταστρατηγείται τελείως. Επιχειρεί να δημιουργήσει μια εξορία μέσα στις φυλακές. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η ήδη υπάρχουσα κατάσταση εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνεται στην πράξη η αρχή της ισονομίας και της ισότητας, καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και δημιουργούνται φυλακές-άβατα όπου βασιλεύουν η αυθαιρεσία και ο τρόμος. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί ότι και πριν τη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, οι φυλακές ήταν έτσι και αλλιώς κολαστήρια και αποθήκες ψυχών.

Συγκεκριμένα, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα προβλέπονται:

Ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε 3 τύπους (Α, Β, Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, οι πολιτικοί κρατούμενοι, όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και έχουν καταδικαστεί από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και ισόβια, και όσοι στασιάζουν στις φυλακές.

Οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Θα διαμορφωθούν ειδικά κελιά τύπου Γ (όχι μόνο στο Δομοκό όπου ανακατασκευάζεται η φυλακή σαν υψίστης ασφαλείας, αλλά και σε άλλες φυλακές) με σκοπό την απομόνωση των κρατουμένων.

Η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.ά.) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι φυλακές τύπου Γ, που στην ουσία θα αποτελέσουν μία φυλακή υψηλής τεχνολογίας (συνεχής παρακολούθηση με κάμερες κλπ), θα λειτουργούν με ειδικό σωφρονιστικό κώδικα και όσοι κρατούνται σε αυτές θα περιορίζονται, θα ελέγχονται και ενδεχομένως θα λογοκρίνονται.

Ο κρατούμενος θα μένει στο κελί μόνος του επί 23 ώρες το 24ωρο, στερούμενος οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα, ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση, καταδικασμένος στην απόλυτη απραγία. Μια φυλακή μέσα στη φυλακή.

Ένας τύπος φυλακής για την κατάργηση του οποίου τη δεκαετία του ’90 δόθηκαν σκληροί αγώνες, βασανίστηκαν εκατοντάδες κρατούμενοι και δεκάδες πέθαναν σε απεργίες πείνας (Τουρκία). Πρόκειται για μια σαδιστική μόνιμη τιμωρία που στόχο έχει όχι το σωματικό, αλλά τον πνευματικό ακρωτηριασμό του κρατούμενου. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο. Με αυτό το κτηνώδες μέτρο και δεδομένων από τη μια των προβλημάτων λόγω υπερπληθυσμού και από την άλλη την προβληματική ανεπάρκεια στη σίτιση, τη θέρμανση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις φυλακές, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε πιθανότητα κινητοποίησης και διαμαρτυρίας εντός των τειχών για την καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, δημιουργώντας ένα ισχυρό φόβητρο. Η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος κρατούμενος σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες λειτουργεί ανασταλτικά προς οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στις αυθαιρεσίες της σωφρονιστικής εξουσίας, συμπαρασύροντας προς το αυστηρότερο όλες τις φυλακές. Από την άλλη, είναι ένα μέτρο που προφανώς αποσκοπεί στην εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων, στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του ’70 και υπάρχουν σήμερα σε πολλές χώρες. Τα κοινά τους χαρακτηριστικά εντοπίζονται στην απομόνωση και στην αισθητηριακή στέρηση του κρατουμένου. Είναι η απάντηση των κρατικών μέσων καταστολής των δυτικών χωρών με δημοκρατικά καθεστώτα απέναντι στα πολιτικά κινήματα. Σε τέτοιου είδους φυλακές κρατήθηκαν τα μέλη της RAF (Λευκά κελιά, Γερμανία), της Action Directe (Γαλλία), Κούρδοι και Τούρκοι αγωνιστές της αριστεράς στην Τουρκία, και άλλων ένοπλων οργανώσεων κάτω από ειδικές σωφρονιστικές συνθήκες. Στην Ισπανία, η δημιουργία του καθεστώτος FIES την δεκαετία του ’90 ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση στις εξεγέρσεις μέσα στις φυλακές ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Στις Η.Π.Α., που η φυλάκιση είναι πιο μαζική (1% του πληθυσμού είναι σε φυλακή), μία φυλακή μέσα στην φυλακή είναι απαραίτητη για την κυριαρχία, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό των κρατουμένων που υπάρχουν μέσα σε αυτές.

Η χώρα όπου κρατούμενοι βασανίζονται σαδιστικά μέχρι θανάτου (όπως πρόσφατα ο κρατούμενος Ηλία Καρέλι) και οι αστυνομικοί της απολαμβάνουν την πλήρη ασυλία της δικαιοσύνης μέχρι την αθώωσης τους (παράδειγμα, η πρόσφατη αθώωση των αστυνομικών που δολοφόνησαν με ξυλοδαρμό το Νίκο Σακελλίων) είναι τουλάχιστον γελοίο να φέρει το πρόσημο “Δημοκρατία” δίπλα στο όνομά της.

Πρόκειται για ένα φασιστικά ολοκληρωτικό καθεστώς, το οποίο προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να διαφυλάξει τα προνόμια των λίγων εκλεκτών του, αναγάγει σε εσωτερικό εχθρό με όρους τρομοκρατίας κάθε έναν/μία που αντιστέκεται στη δολοφονική πολιτική του. Ο λεγόμενος “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” έχει πλέον διευρυνθεί σε πόλεμο κατά της κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης, διευρύνοντας ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο την έννοια του εσωτερικού εχθρού. Όχι μονάχα οι ένοπλοι αντίπαλοι του δυτικού καπιταλισμού, αλλά και κάθε αγωνιζόμενος που θα αμφισβητήσει το κρατικό μονοπώλιο στη βία ή απλώς θα “ασκήσει υλική δύναμη” (ότι κι αν σημαίνει αυτό), θεωρείται “οικονομικός σαμποτέρ” που εμποδίζει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Εργατικοί αγώνες, απεργίες και καταλήψεις έχουν χτυπηθεί ακόμα και από τις ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες (ΕΚΑΜ), η αστυνομία έχει αναλάβει επισήμως το ρόλο του παιδονόμου στα σχολεία, μαθητές έχουν συρθεί στα δικαστήρια με βάση τον τρομονόμο και με βάση τον ίδιο νόμο διώχθηκαν και προφυλακιστήκαν αγωνιζόμενοι κάτοικοι των Σκουριών Χαλκιδικής, που βιώνουν την αστυνομική κατοχή και βαρβαρότητα στο χωριό τους. Τράπεζες γενετικού υλικού δημιουργούνται και νομικά εκτρώματα κατασκευάζονται για την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού, όπως ο τρομονόμος (187Α) ή ο πιο πρόσφατος Ν.4236/2014, που ενσωματώνει στο ελληνικό νομικό δίκαιο οδηγίες της Ε.Ε, σύμφωνα με τις οποίες, αν κριθεί ότι κινδυνεύει το “δημόσιο συμφέρον”, τότε o κατηγορούμενος δεν θα μπορεί πλέον να λάβει έγγραφα από τη δικογραφία. Η αναδιάρθρωση στις φυλακές που επιχειρούν από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προβλέπεται να είναι η χαριστική βολή σε μια κοινωνία που στενάζει κάτω από τη φτώχεια και τα μνημόνια, καθώς η αυστηροποίηση στα όρια του απάνθρωπου που πάει να επιβληθεί, δεν αφήνει κανένα σχεδόν περιθώριο αντίστασης στην πολιτική τους. Γενικότερα, η φυλακή είναι ένας θεσμός ντροπιαστικός για την ανθρωπότητα και τον ίδιο τον πολιτισμό της και μια κοινωνία αποδεικνύει το βαθμό του πολιτισμού της από τον τρόπο που φέρεται στους κρατουμένους της. Πιο γενικά η φυλακή σε μια καπιταλιστική κοινωνία, συντελεί στη σταθερή αναπαραγωγή της κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα. Από τη διαχείριση της εργατικής δύναμης μέχρι την επιβεβαίωση της ιδεολογίας της ιδιοκτησίας, και από την εδραίωση της εξουσίας έως την επιβολή της τιμωρίας όταν κάποιος αμφισβητεί έμπρακτα τους νόμους της. Καλούμε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, τους αγωνιζόμενους κρατούμενους, το κίνημα αλληλεγ­γύης, την αγωνιζόμενη κοινωνία να ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους, για να μην περάσει το φασιστικό νομοσχέδιο. Γιατί η ελευθερία μας είναι η ελευθερία όλων, γιατί δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι – ελεύθεροι όχι μόνο στη σκέψη αλλά και στην πράξη – αν η ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας δε βρίσκουν την επιβεβαίωση και την επικύρωσή τους στην ελευθερία και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΗ, ΩΡΑ 13:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ανοικτή συνέλευση Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/τριων

Ηράκλειο Κρήτης