Αλληλεγγύη στους 5 διωκόμενους στο Ηράκλειο Κρήτης

Στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης 16/2 αντιτρομοκρατικάριοι και λοιποί συνάδελφοι τους εισέβαλαν στην κατάληψη Πίκπα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μαζί τους είχαν ένα φορτηγό όπου φόρτωσαν, ότι υπήρχε κ δεν υπήρχε μες τον χώρο μέχρι και τα παντζούρια ενώ φρόντισαν να χτίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Οι τρείς πρώτοι που πλησίασαν για να δούνε τι συμβαίνει προσήχθησαν. Προσάχθηκε επίσης και ένας σκύλος, ο μόνος που βρίσκονταν εντός κτιρίου την ώρα της εκκένωσης. Αυτός ο σκύλος ήταν το μόνο στοιχείο για τις πλημεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες και το τρομερό πρόστιμο των 14.000€ (10.500 αποζημίωση στη ΔΕΗ για το ρεύμα και τα υπόλοιπα για φθορές) που φορτώσανε στον έναν απ’ τους τρείς. Κι αυτό γιατί ο εν λόγο συλληφθείσας κάποια στιγμή είχε πάει τον συγκεκριμένο σκύλο στην φιλοζωική και αναγκάστηκε να δώσει το όνομα του το οποίο και καταχωρήσανε στο ηλεκτρονικό τσιπάκι που βάζουν στα ζώα.

Από την πρώτη στιγμή της εκκένωσης αλληλέγγυοι καταλάβανε παράρτημα του υπουργείου Υγείας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση τους. Το απόγευμα ακολούθησε πορεία για τα πρωινά γεγονότα συνοδευόμενο από συγκρούσεις . Τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν, 3 γυναίκες και ένας άνδρας. Αμέσως μετά αλληλέγγυοι κατέλαβαν 2 τηλεοπτικούς σταθμούς (Kρήτη tv, Creta Channel) την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων όπου διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης στους 5 συλληφθέντες της ημέρας και έγινε κάλεσμα για παγκρήτια πορεία ενάντια στην καταστολή. Το επόμενο πρωί σειρά για κατάληψη είχε το πταισματοδικείο Ηρακλείου ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια πορεία.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν πλημμελήματα ενώ οι άλλοι δύο κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (ανθρωποκτονία από πρόθεση) και τους είχαν σε αναμονή, σε μια προσπάθεια να τους τσακίσουν ψυχολογικά, πάνω από βδομάδα, λόγω διαφωνίας ανακριτή-εισαγγελέα μέχρι την επόμενη της γενικής απεργίας, για ενδεχόμενο προφυλάκισης Μπορεί να μην προφυλακίστηκαν αλλά οι εγγυήσεις που ορίστηκαν είναι αστρονομικές, 20.000 για το κάθε κακούργημα και 3.000 για κάθε πλημμέλημα. Το ποσό συνολικά αγγίζει τα 60 χιλιάρικα (40+6+14) χώρια τα δικαστικά έξοδα ξεπερνώντας μέχρι και το ‘Ρεσάλτο’ και γι’ αυτό  υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για οικονομική στήριξη.

Η κατάληψη Πίκπα στο Ηράκλειο ήταν, όπως και πολλές άλλες καταλήψεις και στέκια, παιδί του Δεκέμβρη. Γεννήθηκε από την ανάγκη συνεύρεσης ανθρώπων στα πλαίσια πολιτικής δράσης και στο τέλος της πλαισιώθηκε από μαθητές. Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, χώροι ζύμωσης, πολιτικής δράσης, σανίδα σωτηρίας στο σάπιο κόσμο μας, χώροι όπου η αυτοοργάνωση γίνεται πράξη, έμπαιναν ανέκαθεν στο στόχαστρο του συστήματος εκκενώνοντας τους και εξαθλιώνοντας οικονομικά όσους στηρίζουν τέτοιου είδους εγχειρήματα. Ο ρόλος αυτών των χώρων συνάντησης τώρα που το σύστημα παρακμάζει είναι πιο σημαντικός όσο ποτέ. Γι αυτό και η καταστολή τους από το σύστημα τώρα είναι δεδομένη. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία και το πολιτικό σύστημα βρίσκονται διασωληνωμένα στην εντατική και η εξαθλίωση χτυπάει κόκκινο. Από την ανεργία, τις μαζικές απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, το ξεπούλημα των κοινωνικών κεκτημένων, τις υπέρογκες αυξήσεις και φόρους, τον Καλλικράτη στους δήμους, στην παιδεία, στην υγεία, την συγκοινωνία. Τώρα που οι κοινωνικές εκρήξεις είναι επακόλουθο. Οι φλόγες ανάβουν μια μια ξεκινώντας από τους πιο εξαθλιωμένους λαούς, στην Β.Αφρική και τη Σαουδική Αραβία και με μάνικα την καταστολή προσπαθούν απεγνωσμένα να τις σβήσουν εκεί που άναψαν και εκεί που κατευθύνονται.

Το ΕΕΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση κ αλληλεγγύη της στους 4 συλληφθέντες και στο διωκόμενο για την κατάληψη ΠΙΚΠΑ. Μόνο με την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα που ενώνουν οργανωμένα τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην καταστολή, ενάντια στο ίδιο το σύστημα, με στόχο, πάντα, την ανατροπή του μπορούμε να ονειρευόμαστε το μέλλον.

ΕΕΚ-Τροτσκιστές